Laboratori analògic i digital

Laboratori analògic
El revelat fotogràfic és el procés que es porta a terme perquè la imatge latent present a la placa o pel·lícula fotogràfica es faci visible. Quan es realitza sobre paper fotosensible a partir d'un negatiu se l'anomena "positivat", o ampliació del negatiu.
El procés de revelat varia d'acord amb el procediment i material fotogràfic que s'estigui utilitzant
Les operacions de què consta són: extracció del rodet, revelat, bany d’atur, fixat, rentat amb aigua i assecat.

Procés: 
Extracció del rodet: Primer obrim el rodet fotogràfic i extraiem la pel·lícula enrotllada. Introduïm en les ranures de l'espiral que hi ha a l'interior de la cubeta de revelat fent una petita rotació per garantir que la pel·lícula queda introduïda totalment. 

Revelat: Posteriorment l'introduïm en el tanc i es verifiquem que es trobi correctament tancat el tanc per poder continuar treballant amb la llum encesa. Aboquem el líquid revelador, tanquem la tapa i posem en funcionament el cronòmetre.
Bany d'atur: Després del revelat, obrim el tanc pel tap de la part superior i buidem el líquid revelador per introduir el líquid d'aturada. Aquest atura l'acció de revelar
per evitar que el fixador que dipositarem més tard arribi a contaminar-se amb petits residus, a més a més d'impedir que la imatge es continuï revelant.

Fixat: Al acabar el bany d'atur, introduïm dins del tanc la solució de fixació. Aquest eliminarà les particules sensibles a la llum del negatiu que no han sigut estimulades pel revelador. El líquid revelador transforma els halurs de plata que no han estat afectats per la llum en sals solubles. D'aquesta manera el paper perd la sensibilitat que encara té i la imatge es fa estable.  
Rentat: Després d'acabar el temps de fixació, aclarirem la pel·lícula per eliminar tots els elements químics. Els negatius deuen submergir-se a una temperatura d’uns 20ºC amb aigua de l’aixeta. Anirem canviant l’aigua amb regularitat, per a que no quedi cap resta de fixador i no ens destrueixi la imatge amb el temps.
Assecat: Traiem els negatius del tanc i els pengem deixant que se sequi a l’aire lliure. Quan la pel·lícula es trobi seca la tallarem en tires de sis fotogrames i s’arxivarà de forma plana. 






Positivat fotogràfic: Els negatius ens permetran obtenir les còpies d'ells sobre paper fotogràfic, per tant el positivat és el procés en el qual es trasllada la imatge del negatiu al paper fotogràfic. Per realitzar això, antes haurem de projectar la imatge del negatiu sobre el paper fotogràfic que vulguem utilitzar a través d’una ampliadora.
L’ampliadora és un aparell que serveix per obtenir mitjançant projecció, proves positives de dimensions superiors al negatiu original. A través d’ella es pot ampliar tota la imatge del negatiu, projectant-ne la imatge (com si fos una diapositiva) a sobre del paper sensible. L’exposició del negatiu es realitza a través de la font de llum de l’ampliadora projectant de la imatge a través de l’objectiu sobre el taulell en el que ja haurem situat el paper fotogràfic.
La distància de projecció ens permet escollir la mida de l'ampliació. La imatge impressionada a sobre del paper ja apareixerà en positiu. Després caldrà revelar el paper. Aquesta operació la podrem realitzar tantes vegades com voldrem segons les còpies que necessitem.

 

Laboratori digital
Es realitzen diferents operacions: ajustar el balanç de blancs, establir els nivells de brillantor, millorar el contrast i la saturació, reduir el soroll, augmentar la nitidesa, etc. 

1. Captura de la imatge: Per revelar les imatges al ordinador hem de disparar en format RAW. Quan disparem en format JPG, el revelat digital ho fa la pròpia càmera. 
Amb una imatge ja relevada en format JPEG, determinats paràmetres com el balanç de blancs, l'exposició o la nitidesa i reducció de soroll són més difícils de realitzar. A més, a causa de les característiques del format JPEG, cada vegada que es guarda un arxiu d'aquest tipus es degrada una mica la imatge. 
Per tant, si volem que el procés de revelat produeixi imatges gran qualitat, hem de disparar en format RAW. A més, hem d'aconseguir que la imatge RAW contingui la major quantitat d'informació possible.


  • Sensibilitat ISO baixa
  • Exposar per a les ombres de l'escena. És millor una lleugera sobreexposició que una subexposició
  • Utilitzar fitxers RAW amb la major profunditat de color disponible. Més profunditat de color, més qualitat d'imatge
2. Revelat: Transformar la informació que conté la imatge RAW (és a dir, els nivells de brillantor capturats per cadascuna de les cel·les del sensor) en una imatge a tot color.
Principals activitats: 


  • Descomprimir les dades de la imatge RAW
  • Realitzar el demosaico de Bayer, interpolant les dades capturades pel sensor en una matriu de píxels de colors
  • Ajustar el balanç blancs
  • Codificar els nivells de brillantor capturats pel sensor, convertint-los en els valors RGB de cada píxel de la imatge
  • Millorar el contrast i la saturació
  • Reduir el soroll
  • Eliminar les aberracions cromàtiques dels objectius
  • Millorar la nitidesa de la imatge aplicant una màscara d'enfocament
  • Eliminar les taques de la imatge produïdes per les partícules de pols dipositades en el sensor

El procés de revelat es realitza a l'ordinador mitjançant l'ús d'un programari de revelat.
S'estableixen les característiques de la imatge final: el nivell de brillantor, el balanç de blancs, la saturació dels colors, etc. (procés no destructiu)


3. Software de Revelat: Per aquest procés de revelat digital necessitarem un software especialitzat. Les principals empreses desenvolupessis de programari de tractament d'imatges disposen de productes dedicats al revelat digital (Adobe lightroom)
Un desavantatge del format RAW és la necessitat d'actualitzar constantment el programari de revelat.

4. Postproducció: En moltes ocasions, mitjançant el procés de revelat digital obtindrem una imatge final de gran qualitat. 
Postproducció consisteix en realitzar diferents millores sobre la imatge ja revelada.


5. Impressió: En moltes ocasions, el revelat i postproducció d'una fotografia té com a objecte final la impressió d'una còpia en paper. 
Encara que amb els processos de revelat i postproducció hàgim obtingut una imatge amb la qual estem satisfets, abans d'imprimir-la serà necessari realitzar algunes per obtenir una còpia en paper de màxima qualitat: 
  • Gestió de color de la impressora
  • Ajust de la mida de la imatge
  • Ajust de la nitidesa de la imatge en funció de la mida d'impressió
  • Altres ajustos de la imatge com virats o viñeteados
  • Realització de proves d'impressió




Comentarios

Entradas populares