Pràctica de la càmera: diafragma, obturador, ISO

Diafragma : Regula la quantitat de llum que passa pel nostre objectiu cap al sensor de la càmera. El diafragma forma part de qualsevol objectiu, i es compon d'una sèrie de plaques o aletes que es mouen cap a dins o cap a fora formant un cercle més o menys gran ho facin cap al centre o cap a l'exterior pel qual passa més o menys llum , depenent del diàmetre del mateix.
  • Les diferents obertures de diafragma es mesuren o denominen a través dels números o valors en f /. Depenent de la lluminositat de l'objectiu, tindrem uns valors de f / mínims més petits o bé majors
  • Com més baix sigui el valor f /, més llum entrarà a través de l'objectiu, i com més alt sigui el valor f /, menys llum entrarà a través de l'objectiu.                      
        f / 1, f / 1.4, f / 2, f / 2.8, f / 4, f / 5: 6, f / 8, f / 11, f / 16, f / 22, etcètera.
  • Quan parlem d'objectius més o menys lluminosos, en realitat estem parlant de la capacitat d'obertura de diafragma màxima que aquests tenen associats. 
  • L'obertura de diafragma està estretament relacionada amb el que coneixem com a profunditat de camp, que no és més que la quantitat de zona enfocada a la imatge. A més obertura de diafragma (Valor f / petit), menor és la profunditat de camp o zona enfocada a la imatge i, per contra, a menor obertura de diafragma (Valor f / alt) més gran és la profunditat de camp o zona enfocada a la imatge. 
 




Obturador : és el dispositiu de la càmera que ens permet controlar el temps que va estar exposat el sensor a l'acció de la llum. La seva funció és semblant a la del diafragma: regular la llum que va a aconseguir el sensor. Però mentre el diafragma controla la intensitat de la llum, l'obturador controla el temps d'exposició. 
  • L'obturador central està situat dins de l'objectiu. Està compost per diverses làmines metàl·liques que s'obren de forma radial, de manera similar a les del diafragma. En accionar el disparador, les làmines se separen del centre i es mantenen obertes fins que transcorre el temps d'exposició establert.
  • L'obturador de pla focal està situat a l'interior de la cambra, just davant del sensor. Està format per dos cortinetes, fetes d'un aliatge ultralleugera, el moviment està controlat per l'electrònica de la càmera.
 
  • En fotografia parlem de velocitat d'obturació, per referir-nos al mateix temps que va estar exposat el sensor a l'acció de la llum. 


ISO : Marca la quantitat de llum que necessita la nostra càmera per fer una fotografia. Aquest concepte, que ve arrossegat de la fotografia convencional, es manté en la fotografia digital
  • ISO el que fa és amplificar digitalment el senyal, fent-nos guanyar més llum, però a costa de perdre qualitat en la imatge.
  • En incrementar la ISO per guanyar més llum, anem a generar soroll en les nostres fotografies. El soroll és aquesta espècie de gra que apareix sobretot a les zones més fosques de la foto.




Balanç de blancs : És un control de la càmera que serveix per equilibrar els nivells dels colors bàsics vermell, verd i blau (RGB) amb l'objecte que la part més brillant de la imatge aparegui com a color blanc, i la menys brillant com negre. Si fem el balanç de blancs correctament, aquests blanc i negre seran purs, no tindran cap dominant de color.
  • Pot ser automàtic o manual
  • Pot ser natural o artificial, ia més pot tenir una temperatura de color diferent
  • La temperatura de color es mesura en Kelvin (K) i estableix el color blanc pur en 5.500K, que es refereix a la llum que trobem al migdia. La llum amb menor temperatura virarà a tons vermellosos, mentre que la llum amb temperatura més alta virarà a tons més blavosos. Podem veure com varia el color de la llum amb aquesta senzilla taula.  


Comentarios

Entradas populares